Pages

Wednesday, May 25, 2011

25 Mei 2011- Ingin bebas..


Assalamualaikum...huss...hari nie ada cerita baek dan satu cerita kurang baek....cerita baeknya hari ini ialah hari gemilang buat 2 pasukan bola sepak dari Terengganu Iaitu Terengganu FA dan T-team Fa kerana berjaya mencatat kemenangan untuk perlawanan masing2..Sejarah juga tercipta apabila Terengganu Fa berjaya leading super legue dan T-team berjaya menjinakkan sang kijang dikandang lawan di Kota Bharu(buat pertama kalinya kijang jinak dikandang sendiri)..hehe...citer yang kurang baek pulak ialah aboh eksiden motor mase balik dari sura tadi..jong aner dop tahu..doh la bawok mutor xdop lapu...lepah langgor bukannyer nok mitok maaf...yer gi lari pulop...nasib bek tak dop mende...luke sikit2 jer...tapi lame gok bley MC oww (walaupun kerje sndiri),,ish2..

abis kisah skuad peteh dan eksiden mutor langgor lari..nie nak citer plak pasal seorang insan yang bernama Ila(bukan nama sebenar)...kisahnyer bermula begini...Ila nie anak sulong dari 3 adik beradik...sejak dari lahir..Ila ni dijaga dengan rapi oleh ibu dan bapanya sendiri..nak pergi mane2 mesty dengan mak atau ayahnya..tak boleh pergi main2...gi sekolah dihantar dan dijemput..balik dari sekolah tak boleh keluar rumah....tak boleh tengok tv..apatah lagi nak berfb atau post entry kat blog...lau mase kecik tak per la lagi...tapi yang paling sadis...sekarang Ila sudah berumur 19 tahun ....namun pergerakanya masih lagi dikawal ketat oleh parentnya terutama ibunya(mungkin kerana terlalu sayang akan anaknya)...no handfone,,,no telivision,,no fb...no kuor rumoh...semuanya NO!!tekanan yang dialami oleh Ila menyebabkan dia nekad untuk melarikan diri dari rumah...dengan wang yang disimpan..Ila akhirnya keluar dari rumahnya tampa hala tuju...bersambung,,,,

hehehe...bersambung la plak..namun moral of the story ialah walaupun sayang akan anak2...mengongkong dan terlalu mengawal pegerakan anak2...boleh menyebabkan anak2 mereka melakukan satu tindakan diluar dugaan..tapi ape yang terbaek bagi aku ialah terapkan jati diri dan pegangan agama yang secukupnya kepada anak2...dan biarlah dia bebas bersosial bersama rakan2...namun begitu..kenali rakan2 mereka,selalu berbincang dan beri nasihat..jadikan anak2 sebagai kawan2..bukan sebagai musuh..sekian,,hehehe..jadi motivator la plak..bukannya mende...sebagai pendapat sahaja....betol ke tidok dop tahu la setarang baroh..hahahhaha...gud night...Assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment