Pages

Wednesday, May 25, 2011

25 Mei 2011- Ingin bebas..


Assalamualaikum...huss...hari nie ada cerita baek dan satu cerita kurang baek....cerita baeknya hari ini ialah hari gemilang buat 2 pasukan bola sepak dari Terengganu Iaitu Terengganu FA dan T-team Fa kerana berjaya mencatat kemenangan untuk perlawanan masing2..Sejarah juga tercipta apabila Terengganu Fa berjaya leading super legue dan T-team berjaya menjinakkan sang kijang dikandang lawan di Kota Bharu(buat pertama kalinya kijang jinak dikandang sendiri)..hehe...citer yang kurang baek pulak ialah aboh eksiden motor mase balik dari sura tadi..jong aner dop tahu..doh la bawok mutor xdop lapu...lepah langgor bukannyer nok mitok maaf...yer gi lari pulop...nasib bek tak dop mende...luke sikit2 jer...tapi lame gok bley MC oww (walaupun kerje sndiri),,ish2..

abis kisah skuad peteh dan eksiden mutor langgor lari..nie nak citer plak pasal seorang insan yang bernama Ila(bukan nama sebenar)...kisahnyer bermula begini...Ila nie anak sulong dari 3 adik beradik...sejak dari lahir..Ila ni dijaga dengan rapi oleh ibu dan bapanya sendiri..nak pergi mane2 mesty dengan mak atau ayahnya..tak boleh pergi main2...gi sekolah dihantar dan dijemput..balik dari sekolah tak boleh keluar rumah....tak boleh tengok tv..apatah lagi nak berfb atau post entry kat blog...lau mase kecik tak per la lagi...tapi yang paling sadis...sekarang Ila sudah berumur 19 tahun ....namun pergerakanya masih lagi dikawal ketat oleh parentnya terutama ibunya(mungkin kerana terlalu sayang akan anaknya)...no handfone,,,no telivision,,no fb...no kuor rumoh...semuanya NO!!tekanan yang dialami oleh Ila menyebabkan dia nekad untuk melarikan diri dari rumah...dengan wang yang disimpan..Ila akhirnya keluar dari rumahnya tampa hala tuju...bersambung,,,,

hehehe...bersambung la plak..namun moral of the story ialah walaupun sayang akan anak2...mengongkong dan terlalu mengawal pegerakan anak2...boleh menyebabkan anak2 mereka melakukan satu tindakan diluar dugaan..tapi ape yang terbaek bagi aku ialah terapkan jati diri dan pegangan agama yang secukupnya kepada anak2...dan biarlah dia bebas bersosial bersama rakan2...namun begitu..kenali rakan2 mereka,selalu berbincang dan beri nasihat..jadikan anak2 sebagai kawan2..bukan sebagai musuh..sekian,,hehehe..jadi motivator la plak..bukannya mende...sebagai pendapat sahaja....betol ke tidok dop tahu la setarang baroh..hahahhaha...gud night...Assalamualaikum..

Sunday, May 22, 2011

22 may 2011-apabila pitih dah abis..

Assalamualaikum....apabila pitih dah abis....duit dah tak de...sen abis doh...poket dah kosong,,,beg sen dah nipis...maka terpaksa la dup umoh...dop ley gi jalan2...kenape yer...ye la...lau nok gi jalan2 mesty kene nek Ferrari 599 GTO(koyas giler)...lau nok gerak msty kene isi minyak...doh RON 97 sekarang nie RM2.90 doh seliter(orang kate lau isi ron95 kete(kereta) mudoh terbakor.)...

Minyok se hal doh...lau gi jalan2..mesty kene berenti makan...doh lau berenti makan...sekurang2nya abis dh RM10...sebab harga gula naek dos...pahtu jalan2...mesty nok gi tandas...tandas nok masuk pown kene bayor...lau nasib dop bek,,,kene saman plop...saman parking,,,saman had laju...nok bayor tol lagi...banyok2 kene bayor...

Tu hok orang paka roda 4...hok ambe yang paka roda 2 nieh...sama la jugok...tapi takyoh la bayor minyak mahal2..takyoh bayor tol...takyoh bayor parking..tapi hok len sama jer....tapi yang jadi masalohnyer,,,duit xdop skepeng nie...kekgi nok masuk poli...kene beli kasut...almari baju...seluar..baju...banyok gop ow...

so...nok cari kerje..macam terlambat dos...so??

Saturday, May 21, 2011

21 mei 2011-takziah

Assalamualaikum..hari nie..berlaku tragedi menyanyat hati apabila berlaku runtuhan tanah yg mengorbankan setakat ini 4 kematian(setakat entry ini dipostkan) anak yatim di hulu langat.Takziah diucapkan kepada ahli keluarga mangsa.Begitulah kehidupan,ajal tidak pernah kenal usia,tempat,masa dan keadaan.Apabila ajal sudah tiba,sama ada sedang tidur,menunggang motorsikal,sedang bermain atau apa saja,kita tidak boleh lari daripada suratan.

Namun begitu, apa yang perlu kita semua lakukan ialah bersedia menghadapi kematian..semoga kita semua berada dalam keampunanNya..

Tiba2 teringat pasal arwah pik ang, banyak sungguh kenangan bersamanya...semoga rohnya bersama dengan orang2 yang beriman.Al-Fatihah..

Friday, May 20, 2011

20 may 2011-Rumah SEWA

Assalamualaikum...tgal sblan lbey ag cuti sem nak abis...report tak siap2 agi..macam mane nie..hurm..problem2..da la pasal umah sewa tak settle ag...nak buat camne..diorang macam lepas tangan je..lau kire nak settle memang la senang..bayar je duit..tapi yg susahnya..diorang uat susah..alasan..tak de duit...haish..macam tak ley terima je alasan tu..memanglah tak de duit..orang len pown tak de duit gak..tapi kenape dulu tak simpan duit untuk diguna masa emegency..tu la..tahu nak joli je..haish..nak tolong,memanglah nak tolong,tapi kita nie bukannya anak datuk..nak bagi pinjam2 duit nie...dia senang je..col2..cakap takde duit..mesej suruh bank in..senyap jew..kadang2 kesian gak..tapi tu la...orang kata buat baik berpada2...kita nak tolong dia,kita pulak dah jdi org yang bersalah,bagi betis,nak peha..tu lah kehidupan.

Kadang2 lau kita nie terlalu baek,orang pulak nek atas kepala...lau tak tolongkan,macam tak de hati perut pulak..tu la orang melayu..hiss..buat baek salah,buat jahat lagi salah..aku jadi serba salah.

Tuesday, May 17, 2011

17 Mei 2011-Kenangan..

Assalamualaikum...who are you guys?...hope you all happy-happy aje menggunakan plan Digi Happy anda jawab kami bayar...hehhee...mende yang kamu mengarut nie haa...hurrmmm...memang lame...last entry 24 April 2011,,,sekarang da 17 Mei 2011...hampir sebulan da tak post entry...kenape yer??nak kata sibuk...tak la sibuk...cuma tak der mood...hurmm...hari nie..memang agak menarik sebab aku nak upload picture2 mase industrial training mase tu...ye la...kenangan terindah la katakan...opss..sebelum tu...viva Skuad Penyu..because berjaya melangkah ke saingan Final FA CUP selepas berjaya menundukkan Skuad Tok Gajah dengan agreget 5-2..dan akan bertemu dengan musuh tradisi skuad Kijang pada 11 Jun ini gud luck...tak sabar nak tengok el-clasico..hehehe

Seperti yang dijanjikan...inilah sebahagian daripada pic2 yang dapat diupload buat mase ini...layan..hehe






Nie nama dia Tengku Badtiar...heheh




pok harun dan kram..nyapu atas bas..





Nie plok aksi tdow bawah bas oleh Iskandar dan sape xthu srang agy ow






Aksi2 sumbat oleh iskandar,sayuti,mat leh dan baktiar









Meredah lautan dalam..hehehe





Mat bob marley..hehe



Pengalaman berharga..weeeee



Nie mase dinner hari ngelas...





Aksi Yusri dan bad