Pages

Sunday, August 18, 2013

Kereta

Kereta, car,kete(orang ganu),perkataan hok jadi sebutan sokmo, napok macang senang. tapi gok bile mikir bak kete,pale jadi pening...

Aku,fresh graduate yang baru bekerje lebih kurang setahung dengan gaji lebih kurang 3-4 k sebulang.
Isunya sekarang adalah kete. Aku baru saje beli toyota vios yang berharga lebih kurang rm70,000. instalment setiap bulan lebih kurang rm750.

Hok jadi problemnye sekarang ialah ramai dari anok beranok dan member2 aku terutamnya hok ade degree dan kerje sedap2 hok maroh aku beli kete. Antara alasan hok sek2 ye beri nok pakoh aku macang "doh kete nim bukang aset, wat nape beli kete mahal2,,beli second dah r..beli rumah baru asset"..."rugi beli kete mahal2,,beli kete protong jer" "mung nim memang daroh mude r, beli kete mahal sebab nok gaye depang awek ork??

Korok kering goh. Aku nok beli kete nim mikir 14 kali. Setahun keje baru paka kete. Tu pong puah ati servey.Mung ingat aku nok paka ngat kete. Aku buleh je paka muto. Langsung dok malu. Tapi kete sekarang nim bukang macang dulu jadi kehendok, tapi kete sekarang nim memang jadi keperluan. Nok gi kerje molek paka kete, nok paka mutor buleh, tapi bahaye, banyok eksiden sebabkan mutor. Se agi kalu ujang lagi bahaye, doh la basoh. Aku nim kerje shift, balik malam2, lagi bahaye nek mutor.

Se agi, aku nim orang ganu, kerje kat Johor. Jarak ganu -johor bukan 5-6 km tapi gok dekat 500-600 km.  Memangla buleh balik ngan bas, tapi gok kalu jadi kes emengency? dok ke bahaye,,contohla,,lau parent sakit, takkan nok cari tiket bas mase tu, nok balik mase tu, kan susoh tu. Pahtu lau nok balik kg time raye, nok ejas cuti lagi, nok beli tiket Bas lagi.Pening2..

Doh bakpe mung dop beli jer kete second, dok pown beli jer kete proton. Sebab ape aku xbeli kete second??Sebab aku nim bukang pomen kete, dan dok tahu mende pasal kete. Kalu aku beli kete second, kalu nok jalang jauh, kalu rosok tengoh jalang guane? memangla kene pikir positif, tapi mende nim memang jadi doh ke orang lain. Ade member aku beli kete second, tapi nok maintance bulang2 same dengan nok bayor harga kete baru doh. Dok ker rugi gitu??

Nok beli kete proton??Proton mende??Persona..Persona instalment bulang2 rm 600..lebih kurang gok Tapi rama2 member2 aku, anok beranok aku, hok paka persona 2-3 tahun, pahtu nok jual doh, sebab kualiti teruk. Pahtu nok jual harge turung mendadok, nok tukor kete kene uat loan lain pulok. 9 tahun pulok, hidup padan dup bayor kete je lar. Lau nok beli kete saga flx ker, memang dok ley paka lame, 2 3 tahun mesti nok beli kete lain pulok.

Bukang nok kondeng kete tempatan, tapi gitu r, memang realiti. Tapi isu utamanya sekarang, semua punca dari kerajaan. Cukai kete terlalu tinggi. Tu sebab harga kete jadi tinggi. Lau cukai kete import tu hampir 200% dari harga asal. Penyelesaiannya sekarang, memang kene jatuhkan kerajaan hok ade..Sekiang....




Wednesday, June 26, 2013

Bosan nyer...26/6/2013

Aduh..bosang eh lop..kerje 4 ari..cuti 4 ari...nok uat nape la grumoh 4 ari...

Lau uat part time...hurm..ade ker orang nok amik..kerje 4 ari jer...mustahil kot..hurmm..

Nok niaga...lubang ade doh..tapi modal plop tak dop..nok wat loan...banyok doh komitmen..

Nok balik kampung..jauh...12 jam drive sorang...gile jugok tu...modal lagi..kurang2 sekali balik rm500 jugok tu..

So...jadi suri rumoh je lah...makan..tidow..mandi..on9...husss..best gok..

Tuesday, June 25, 2013

Dilema Nok Beli Kete

Alhamdulillah..da dapat kerje...sedor dop sedor  2/7 nim genaplah setahun berkerje..gaji not bad la..lebih daripada apa yang sepatutnya grad DIP buleh...hampir2 sama dengan gaji grad DEG...lau buat OT,,mungkin lebih kot..

    Tapi hok menjadi masalohnya sekarang,,,KERETA.   Kete sekarang nim, bukannya macam dulu..Kehendok..tak dop pown dak per...tapi lenim,,jadi keperluan doh bos..memang kene ade..

  Jadi, dup lah usha2 kat blog2..kat AKPK pown...hampir semua bagi cadangan suruh beli kereta second..kereta kechik dulu..

Ade betol gok la...tapi masalohnya,,,aku nim buta kete...memang dop tahu langsung pasal kete2 nim..lau beli yang second...lau rosok..camne..gi hantar kat bengkel...memang kene lipat la jawabnya,..,.last2 duit sebulan same dengan beli kereta baru...dah la nok jalan jauh...rosok tengok highway dop ke gila..lau excident lagi hancus..takdop safety..mintok2 jauhla.

Nok beli kete Proton..rama doh member2 kene..baru paka 1 bulan 2..banyok doh rosok...tak kan nok paka setaun dua jer...rugi la..kurang2 paka 5-6 taun..xpown terus 9 taun..baru beli kete lain...kete proton nok paka 9 taun..hurmm..hancus la..

Last sekali, beli la kereta vios..kete oversea paling muroh..hurm..tapi bayo bulan2 buleh tahang gok la...hurm.,kdang2 mari menyesal plop...adoi!!!!!!



Ikut panda aku la..

Ade orang dup kate..mende la mung nim..tulis-tulis blog...macang orang puang nim..

Aku kate..doh ikut panda aku la..bakpe yang mung uat susoh gitu...sabit ngan mung ker..

Kurang-kurang mase tua-tua kekgi..bley gok ingat mula zaman kechek2...

P/s:mapuh r mung nok kabo nape..duli dop aku...asal aku bahagia..