Pages

Monday, March 28, 2011

29/3/2011-terpaksa ponteng

Assalamualaikum...huss...ary nie,,terpaksa ponteng lagi..masuk arinie,da 3 ary aku ponteng bulan nie,,,aduyai,,,mesty kne marah kat cik Linda...da tu...nak uat camne...hujan lebat...kereta pown terpaksa berhenti kat tepi..inikan pulak aku nek kuda,,,mesti rebah kuda aku lau redah hujan yang lebat tuuh..

pelik,,,memang pelik,,,hujan yang sangat lebat pada pertengahan bulan 3....musim yang biasanya panas terik,,,tapi berlaku hujan yang lebat hingga menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan sekitar Kuala Terengganu,,,hujan yang lebat nie...berlaku selepas beberapa bulan penganjuran pesta maksiat JomHeboh di Kuala Terengganu...mungkin ini adalah satu peringatan dari Yang Maha Berkuasa...urmm..

tapi per2 pown...best tdow...hahha,,,sampai pkol 1 baru bangun,,,hahaha,,,,,thanz




28/3/2011-lame bebenor

Assalamualaikum...huss....lame bebenor rasenya tak update blog...hmpir sebulan kalu tak silap...banyak sangat kekangan..bz2..balik dari kerje,,,malam2,,,gi men futsal la...gi hang out ngn kawan2 la...x pown..terus tidow,,,letey bangat c...hahaha...tu la pasal...tak sempat nak update blok...fb pown kadang2 jer update....

hurmm...malas....satu perkataan yang amat mudah....hanya dua suku kata jer..tapi penyakit nie sangat berbahaya!kerana ape..kerana penyakit nie lah yang menghalang kejayaan seseorang itu...tu la bagi aku penyakit yang sangat sukar sekali untuk aku buang dalam diri aku nie..aduyai..tak tahu la nak buat camne,...

penyakitnie juga ada menjankiti beberapa orang dalam kalangan pekerja2 kat kilang...ade seorang tu,,,kerjenya hanya sembang...loau bos mari,,belakon sikit,,,pastu sembang lagi..aduyai..macam mane la kilang nak maju...lau syarikat ambik pekerja asing,,,dye kata,,apalah syarikat nie...bangsa sendiri tak tolong,,,dup tolong bangsa lain...dah nk tolong macam mane,,,gaji beribu2,,,tapi kerje tak jalan,,,bek ambik bangla,,,gaji ciput jer,,tapi kerje bers,,,hurmm,,,tu la,,,

kadang2,,aku terpikir gak.,,.aku nie praktikal jer kat c2,,,tapi kerja mengalahkan orang bekerja...habis kerja kene buat...tapi egtkan sebab nak timba pengalamankan..redha je la..bukan senang nak dapat pengalamankan..urmm...tapi lau dapat kerje c2..berbaloi gak kan...

tapi aku respect ar kat taukey kilang tu...sebab dyer seorang melayu yangh berwawasan...bukan senang seorang melayu...nak buka kilang bas,,,,huss,,,kilang buat bas tu,,,dah la kat Terengganu..banyak cabaranya tu..tabik spring r...sape kata orang melayu xley buat mancis??

Hurm..sampai disini jela ari nie....nak gi bergayut lak ngan nur izaida suraya binti zaki aminuddin..

Saturday, March 12, 2011

12/3/2011-Tsunami di Jepun..



Assalamuaikum....hurmmm...ari ini ari sabtu minggu ke dua...bermakna hari ini aku bekerja..hurmm...di luar hujan lebat...tak tahu nak gi ke tak kerja...tak sanggup rasanya nak meedah hujan...sebab tempat kerja sangat lah jauh....hurmmm..lau korang nak gi ke tak??aduyai...lau gi kan tak padan rasanya....lau tak gi kan kesian plak kat supervisor...sebab tak de orang kat kilang...aduyai!!

Hurmmm,...semalam 12/3/2011, dunia digemparkan dengan gegaran gempa bumi 8.3 sakal ritcher yang menggegarkan Jepun dan mengakibatkan kejadian Tsunami.Tsunami setinggi 7 meter yang memusnahkan bandar-bandar persisiran pantai jepun dan juga telah merosakkan dua reaktor Nuklear jepun.Setakat ini, hampir 1300 orang disahkan terkorban dalam malapetaka ini.


alahai...kejadian tsunami ini mungkin satu petanda bahawa dunia sudah berada di akhir zaman dan juga menandakan bahawa bumi kita sudah terlalu tua. Walaupun Jepun terkenal dengan teknologi rekaan manusia yang canggih namun kuasa Allah juga yang Maha Berkuasa.Tsunami yang melanda Jepun juga sebenarnya telah mencemaskan penduduk Malaysia...sebab semalam diuar-uarkan bahawa tsunami kan melanda pantai sabah dekat Kudat dan juga di perairan panatai timur.Di Terengganu sendiri,,,perasaan cemas melanda para penduduk di persisran pantai termasuk aku..apabila amaran Tsunami dikeluarkan!!!!!.Kelihatan pihak polis mengarahkan penduduk agar tidak menghampiri pantai!!.Di pantai batu burok, sekatan jalan diadakan bagi menghalang penduduk menghampiri pantai,,manakala di pantai Kelulut, kedai-kedai makan berhampiran pantai diarahkan ditutup..keadaan begitu panik!!!dikatakan Tsunami akan melanda pada jam 11 malam!!!aduyai...

Pada pukul 10 malam,bapa saudara aku,,tergesa-gesa datang ke rumah aku..katanya ramai orang da berpindah...tak mo pindah jugak ker..cuak juga aku nie..namun kecanggihan teknologi maklumat menyebabkan aku tidak mudah panik...aku sempat melayari web jabatan metrologi Malaysia,,menurut kenyataan di laman web itu, amaran Tsunami telah ditarik balik,,,keadaan sudah selamat buat sementara waktu...husssss..tak payah pindah..

itulah,,,,bala dari Tuhan sudah semakin hampir...apabila hukum Islam ditentang dan tidak diamalkan!!sama2lah kita berdoa agar dijauhkan dari malapetaka ini...Amin..

sekian...

Thursday, March 10, 2011

10/3/2011-bola sepak


Assalamualaikum...urmm....da lame tak post blog....bz ekpown...dah dua ary OT....7/10 ngn 8/10 dan semalam gi men futsal blik pkul 12.30 malam.....bselah...orang bz...nak buat camne kan..hihihk..

Okey...minggu nie nak citer pasal bola...bley..tajuk yang kebanyakan pompuan benci..ye la...bagi isteri yang ada suami minat tengok bola(men tak pandai pown..hahhaa)...selalu tergangu...dek kerana suaminya,,,menjerit malam2...nak tengok drama melayu pown tak boley...ada tu bangun pukol 3-4 pagi semata2 nak tengok team mereka men(bangun Qiamullai xper gak)....lau bagi mak2 plak...ada anak yang suka tengok bola juga boleh menyebabkan penyakit darah tinggi..sama macam kes tadi...berebut nak tengok drama ataupun punca mereka tidow mereka asyik terganggu..hahaha..nak buat macam mana dan minat...tak boleh nak halang..peminat fanatik la katakan...

Tapi...bola sepak sebenarnya banyak faedahnya...playing the game make we work together for wi the game...tengok bola kadang2 juga dapat mengeratkan silaturahim antra kita..ye la..minat pasukan sama...sembang pown pasal bola jer..hahhaha

Tapi kadang2,,,biasanya kecenderungan memilih team bola yang diminati sebenarnya boleh menilai personaliti sesorang(melalui pemerhatian dan pengalaman..hahhaha)...selalunya bagi sesiapa yang meminati manchester United(MU) ataupun Real Madrid adalah seorang yang lebih aktif,suka menonjol,belagak sikit, dan suka meninggi diri....manakala bagi yang meminati pasukan Chelsea dan Barcalona..biasanya dia adalah seorang yang agak pasif,pendiam,suka merendah diri, tidak membangga diri...dan bertanggungjawab(entah betol atau tidak...hahaha..uat bijok jer nie...)..kenape sya berkata begitu..kerana kebanyakan player dari MU dan Real Madrid lebih bersikap elitis, belagak dan suka popular...contohnya nama2 seperti Rooney,Ronaldo,Nani, dan ramai lagi...namun berlainan pula dengan player dari kelab Chelsea dan Barcalona...lebih merendah diri, dan tidak belagak...cotohnya Messi,Drogba,Lampar,Iniesta dan Xavi....hahahah...jangan marah...sakadar pendapat...

Okeyla..sampai disini saja untuk hari ini...supportlah team negara kita dan negeri kita..pe pown..tahniah kepada Barcalona kerana menewasakn Arsenal... dan tahniah kepada Malaysia keran menewaskan pakistan..hihik